Kuolevien Naisten Kirjeitä: Jatko-osa 1 

10.08.2023


Hei, Ellu

En ole pystynyt kirjoittamaan kuukausiin.

Kuvittelen sinut istumassa minua vastapäätä riemunkirjavassa paidassa, vielä värikkäämmät suuret korvakorut korvissasi, vekkuli hymynkare iloisilla ja uteliailla kasvoillasi.

Kuvitelmassani kysyt: "Mistä luulet sen johtuvan?"

"Ai sen, etten pysty kirjoittamaan", varmistan.

Ja sitten alan puhua pulputtaa. Sinä hymyilet ja kuuntelet.

Riisun selästäni painavan repun. Se kolahtaa lattialle jalkojeni juureen. Varovasti avaan repun, jonne sinä kurkit malttamattomana. Kysyt, mitä minulla siellä on. "Möhkäleitä", vastaan. "Näytä minulle", pyydät.

Ja niin minä kaivan repusta möhkäleen kerrallaan. Ne ovat eri värisiä, eri kokoisia, eri painoisia, eri muotoisia, karheita ja sileitä, puhtaita ja likaisia, pehmeitä ja kovia, tahmeita ja liukkaita, helposti käsissä pysyviä ja väkisin karkaavia. Ja minä puen ne kaikki sanoihin, jotka kuulet.

Välillä kysyt jotain. Minä vastaan tai olen vastaamatta. Tai vastaan kysymykseen, jota et kysynyt. Tai esitän itse toisen ja vastaan siihen. Sinulle sopii kaikki. Ihmettelet jokaista möhkälettä yhtä kiinnostuneena. Uteliaana katsot, kun lasken sanoitetun möhkäleen takaisin reppuuni ja kaivan esiin uuden. Katselet jokaista niistä yhtä kiinnostuneena, ihmetellen ja hyväksyen, yrittämättä tarttua niistä mihinkään väkisin. Tahdot vain kuulla lisää ja ihailet, miten pidän niitä käsissäni ja puen ne sanoihin.

Laitan viimeisen sanoihin puetun möhkäleen takaisin reppuuni ja suljen vetoketjun. Heitän repun selkääni ja nauran. Tai itken. Yhdentekevää. Reppu on kevyt, kun nousen.

Tuntui hyvältä kirjoittaa sinulle.

-EmmiBlogisarja

Tarinallinen blogi "Kuolevien naisten kirjeitä" perustuu kahden, nykylääketieteen valossa parantumatonta syöpää sairastavan naisen kirjeenvaihtoon. Tarina alkaa Ellun sairastumisesta aivosyöpään. Emmi puolestaan sairastaa aivoihin levinnyttä rintasyöpää jo kuudetta vuotta.

Blogimuodossa ilmestyvä "Kuolevien naisten kirjeitä" on jatkoa Emmin tarinalle kirjassa Kolmas viikko (© 2022 Mesiä, Ulla-Maria). "Kuolevien naisten kirjeitä" -blogisarja on myös itsenäinen teos, jonka kirjoittajat ovat Ellu Lasarike (bloggarinimi) ja Ulla-Maria Mesiä.

Ellu

Parantumaton aivosyöpä. Pitää rom komista, hämärästä valosta ja raskaasta musiikista. Rakastaa perhettään niin paljon, että ajatus heistä luopumisesta saa aikaan tuskan huudon.

Emmi

Aivoihin levinnyt krooninen rintasyöpä. Tykkää kotoilusta ja elämän ihmettelystä. Heittäytyjä. Hulluna mieheensä ja tyttäriinsä, joiden nuuhkimisesta lähes riippuvainen. Ikuinen kehittäjä, nykyisin hurahtanut kokemustoimijuuteen.